SSD Support-FAQ

Vragen omtrent Troubleshooting
Na het formatteren is de capaciteit van mijn SSD kleiner dan geadverteerd. Waarom?
Definitie van capaciteit: KIOXIA definieert een megabyte (MB) als 1.000.000 bytes, een gigabyte (GB) als 1.000.000.000 bytes en een terabyte (TB) als 1.000.000.000.000 bytes. Een computer-besturingssysteem maakt echter gebruik van machten van 2 voor het aangeven van opslagcapaciteit, waarbij 1GB= 230 = 1.073.741.824 bytes, waardoor er minder opslagcapaciteit weergeven wordt. De beschikbare opslagcapaciteit (inclusief voorbeelden van verschillende mediabestanden) varieert afhankelijk van het bestandsformaat, formattering, instellingen, software en het besturingssysteem, zoals Microsoft Operating System en/of vooraf geïnstalleerde software-applicaties of mediabestanden. De daadwerkelijke geformatteerde capaciteit kan afwijken.
Ik kan niet booten van mijn EXCERIA PLUS SSD/EXCERIA SSD. Wat kan ik doen?
Dit kan meerdere oorzaken hebben. Stel zeker dat je systeem of moederbord NVMe™ ondersteunt. Als dit niet het geval is kun je EXCERIA PLUS SSD/EXCERIA SSD enkel als een opslagschijf gebruiken, en dus niet om te booten.

Zodra je zekergesteld hebt dat je systeem of moederbord NVMe™ ondersteunt en je niet kunt booten vanaf een OS, dat geïnstalleerd is op EXCERIA PLUS SSD/EXCERIA SSD, loop je alsjeblieft de volgende punten na:

- Wordt de drive herkend in de BIOS/UEFI?
- Staat EXCERIA PLUS SSD/EXCERIA SSD bovenaan de boot-prioriteitlijst?
- Als je een onboard-M.2-sleuf gebruikt, is het mogelijk dat de bandbreedte van deze sleuf gedeeld wordt met andere media die gebruikt wordt? De handleiding van je systeem/moederbord bevat informatie over het delen van media-bandbreedte.

Als je nog steeds problemen ondervindt, neem je alsjeblieft contact op met onze klantenservice.
Waarom is mijn SATA SSD langzamer dan verwacht?
Als je met je SATA SSD problemen ondervindt met slechtere prestaties, kan dit aan het volgende liggen:

1. Andere benchmarkmethode
Alle specificaties van de SATA SSD-modellen zijn gebaseerd op de ATTO-benchmark om de sequentiële lees- en schrijfsnelheden vast te stellen. Andere tools kunnen andere benchmarkpatronen, configuraties (andere queue-dieptes, blokgroottes, etc.) of bestandsgroottes gebruiken. Dit leidt tot afwijkende resultaten.

2. Een SATA-controller met slechtere prestaties van een ander bedrijf
Veel moederborden hebben aanvullende onboard-SATA-controllers van aanbieders zoals Marvell, ASMedia, etc. Deze controllers hebben mogelijkerwijs niet voldoende PCIe-bandbreedte en/of in het algemeen slechtere prestatiemetrieken dan de oplossing van de aanbieder van de chipset. In sommige gevallen, bij oudere moederbordmodellen, kan de oorspronkelijke (AMD, Intel®) SATA2-controller zelfs betere prestaties leveren dan een SATA3-controller van een derde.

3. Het gebruik van een SATA-controller in IDE-modus in plaats van AHCI of RAID
Alle EXCERIA SATA SSD's zijn geoptimaliseerd voor gebruik op een SATA-controller in AHCI-modus, maar RAID-modus werkt net zo goed. In IDE-modus kunnen de prestaties van de drive echter lager zijn dan opgegeven.

4. Verouderde of niet-geoptimaliseerde driver
Alle moderne besturingssystemen hebben standaard AHCI-drivers. In Windows bieden fabrikanten zoals AMD, Intel®, Marvell enz. aanvullende AHCI-driversets aan die de SSD-prestaties kunnen verbeteren. Raadpleeg de website van de chipset-leverancier voor beschikbare driver-pakketten.

5. SATA 6Gbit/s SSD met een SATA 3Gbit/s-controller
Alle EXCERIA SATA SSD's voldoen aan de SATA Revision 3.0 of een modernere standaard en ondersteunen SATA 6Gbit/s-linkspeed. De SSD's hebben een SATA 6Gbit/s-controller nodig om de opgegeven prestatiemetrieken te bereiken. Alle EXCERIA SATA SSD's voldoen aan de SATA Revision 3.0 of een modernere standaard en ondersteunen SATA 6Gbit/s-linkspeed. De SSD's hebben een SATA 6Gbit/s-controller nodig om de opgegeven prestatiemetrieken te bereiken. Alle modellen zijn compatibel met SATA 3Gbit/s-controllers, maar dit beperkt de prestaties, waarbij de maximale prestaties normaal gesproken liggen bij ongeveer 250 tot 260MB/s.
Windows herkent mijn SSD niet met een letter wanneer ik deze verbind, wat kan ik doen?
Zorg er alsjeblieft voor dat de gegevens- en stroomkabels correct aan je SSD verbonden zijn.

Nadat je dit gecontroleerd hebt, initialiseer je de SSD in Windows om het te kunnen gebruiken.

Volg alsjeblieft de onderstaande stappen:

- Ga naar het Configuratiescherm -> Systeembeheer -> Computerbeheer -> Schijfbeheer
- Een pop-up verschijnt zodra de SSD herkend wordt
- Volg alsjeblieft de instructies om te initialiseren en de schijf te formatteren
- Wijs alsjeblieft een schijfletter toe aan de schijf
- Zodra het proces afgerond is verschijnt je nieuwe SSD in Windows Explorer met de schijfletter die je vooraf toegekend hebt.
Hoe installeer ik EXCERIA PLUS SSD of EXCERIA SSD als een bootdrive?
Om jouw EXCERIA PLUS SSD of EXCERIA SSD als een bootdrive te installeren, verzeker je ten eerste dat aan de volgende criteria voldaan wordt:

- Je moederbord of systeem heeft een vrije M.2-sleuf.
- Je moederbord of systeem ondersteunt NVMe™ (raadpleeg alsjeblieft de handleiding van de fabrikant)
- Je deelt geen resources met een ander apparaat, waardoor de sleuf onbruikbaar zou worden. (Voorbeeld: M.2-sleuf uitgeschakeld wanneer bepaalde SATA-poorten gebruikt worden, raadpleeg de handleiding van de fabrikant.)
- Zorg ervoor dat je de installatiemedia die je gebruiken wilt de laatste versie heeft van de OS die je installeren wilt. Windows 8.1 en latere versies hebben geïntegreerde NVMe™-drivers en hebben geen aanvullende drivers nodig om de installatie af te ronden.
- Als aan alle voorwaarden is voldaan, installeer je de NVMe™ SSD in de gewenste sleuf en plaats je het OS-installatiemedium. Het volgende proces zou gelijk moeten zijn aan het installeren van de OS naar een SATA-schijf:

  1. Boot vanaf het OS-installatiemedium
  2. Kies de gewenste drive, waarop je het systeem wilt installeren
  3. Rond de installatie af
  4. Reboot en ga naar de BIOS
  5. Pas de boot-prioriteitlijst aan door NVMe™ SSD naar de top van de lijst te verplaatsen (of gebruik de "Windows Boot Manager" op de NVMe™ SSD bij een UEFI-installatie)
Productvragen
Kan ik een EXCERIA PLUS SSD/EXCERIA SSD gebruiken in een MacBook (Pro) met M.2-sleuf?
Nee, Apple gebruikt beschermde sleuven die niet werken met standaard M.2-drives zoals EXCERIA PLUS SSD/EXCERIA SSD.
Ik heb interesse in een EXCERIA PLUS SSD/EXCERIA SSD. Aan welke voorwaarden moet voldaan worden?
Bedankt voor je interesse in een EXCERIA PLUS SSD/EXCERIA! Om een EXCERIA PLUS SSD/EXCERIA SSD te gebruiken, heb je het volgende nodig:

- Een moederbord of systeem met een vrije M.2 PCIe-sleuf. Let op dat je deze niet verwisselt met een M.2 SATA of mSATA-sleuf.
- De BIOS/UEFI van je moederbord of systeem moet NVMe™ ondersteunen als je een EXCERIA PLUS NVMe SSD/EXCERIA NVMe SSD als bootable systeemdrive wilt gebruiken (raadpleeg de informatie van de fabrikant van je moederbord of systeem voor meer informatie)
- Je besturingssysteem moet NVMe™-drives ondersteunen.
Werken de EXCERIA PLUS SSD en EXCERIA SSD in iedere M.2-sleuf?
EXCERIA PLUS SSD en EXCERIA SSD werken in iedere M.2-sleuf die PCIe NVMe™ ondersteunt.

De volgende systemen zijn niet compatibel:

- M.2 met uitsluitend legacy SATA of PCIe AHCI. mSATA-sleuven, die gemakkelijk te verwarren zijn met M.2-sleuven, zijn ook incompatibel.
- M.2 WWAN-sleuven die gewoonlijk uitsluitend compatibel zijn met draadloze WAN-modules.
Heb ik aanvullend montagemateriaal nodig om EXCERIA PLUS SSD of EXCERIA SSD te installeren?
Ja, je hebt normaal gesproken een schroef nodig voor de installatie in de M.2-sleuf. Veel systemen of moederborden met een M.2-sleuf hebben als het goed is de juiste schroef om de EXCERIA PLUS SSD of EXCERIA SSD te monteren.
Zijn RAID-configuraties een geschikte optie voor SATA SSD's?
Ja. De betrouwbaarheid en andere prestatievoordelen die je kunt krijgen met behulp van SATA HDD RAID-configuraties kun je ook krijgen met SATA SSD RAID-configuraties. De installatie, het onderhoud, RAID levels, enz. zijn hetzelfde als bij SATA HDD's.
Moet ik veranderingen maken aan de UEFI/BIOS van mijn systeem om een EXCERIA SATA SSD te installeren?
Je EXCERIA SATA SSD heeft een AHCI of RAID SATA-modus nodig als deze standaard op IDE ingesteld is. Bij oudere systemen raden we aan om de SATA-modus te veranderen naar AHCI of RAID als IDE standaard is.
Worden de EXCERIA SATA SSD's geleverd met een 2.5" naar 3.5" inch montagebeugel?
Nee, de EXCERIA SATA SSD's worden niet geleverd met een 3.5" montagebeugel.
Worden SSD-producten van het EXCERIA-merk geleverd met een SATA-kabel?
Op het moment worden geen drives van de EXCERIA SSD-producten geleverd met een SATA-kabel.
Ondersteunen alle KIOXIA EXCERIA SSD's TRIM?
Ja, alle KIOXIA EXCERIA SSD's die tegenwoordig te verkrijgen zijn ondersteunen TRIM.
Ondersteunt Windows TRIM?
Ja, alle Windows-versies sinds Windows 7 en Windows Server 2008 R2 ondersteunen de TRIM-opdracht.
Werkt de Windows Search Indexer anders op SSD's?
Nee, deze werkt precies hetzelfde als op HDD's.
Wordt NTFS-compressie van bestanden en mappen aanbevolen voor SSD's?
Het comprimeren van bestanden helpt om ruimte te sparen, maar de inspanning die benodigd is voor comprimeren en decomprimeren vereist extra CPU-cycli en dus meer stroom op mobiele systemen. Desalniettemin is comprimeren een geschikte manier om waardevolle SSD-ruimte te sparen voor mappen en bestanden die zelden gewijzigd worden. Het kan dus een goede afweging zijn als ruimte echt belangrijk is.

Wij raden desalniettemin af om bestanden of mappen te comprimeren die vaak beschreven worden. Dit kan schrijfcycli van de SSD vereisen en ten koste gaan van de levensduur van de SSD. Je documentenmap en bestanden kun je waarschijnlijk prima comprimeren, maar tijdelijke internetmappen en e-mail-folders kun je beter maar niet comprimeren, omdat er vaak in spurten bestanden geschreven worden.
Moet ik alle andere opslagschijven verwijderen voor de installatie?
Ja. Verwijder alsjeblieft alle andere opslagschijven. Wij raden aan om alleen je KIOXIA EXCERIA SSD en het OS-installatiemedium (USB of DVD) te verbinden. Als meerdere schijven verbonden zijn gedurende de installatie kan de installer af en toe kritische bestanden op andere schijven plaatsen.
Kan ik mijn SSD partitioneren?
Ja, je kunt een SSD precies zo partitioneren als een HDD.
Moet de pagefile op SSD's geplaatst zijn?
Ja, de meeste pagefile-operaties zijn kleine willekeurige leesoperaties of grotere sequentiële schrijfoperaties, SSD's kunnen beide operaties goed aan.
Vragen over SSD Utility en Firmware
Hoe kan ik een firmware flashen naar een drive, die deel is van een SATA RAID-array?
Om je EXCERIA SATA SSD te updaten moet je de SATA-controller in AHCI-modus laten draaien. SSD Utility kan niet met een drive communiceren die deel is van een RAID-array. Om EXCERIA SATA SSD's te updaten in een RAID-array, dien je eerst een back-up te maken van de gegevens en tijdelijk de RAID-mode uit te schakelen. Update de firmware van je drives met behulp van SSD Utility en plaats de SATA-controllermodus weer in RAID.
Wat is de inhoud van een firmware-update voor mijn SSD?
Met iedere nieuwe firmwareversie publiceert KIOXIA zogenaamde "release notes". De lijst bevat alle fixes en verbeteringen die doorgevoerd werden met een bepaalde firmwarerelease.

Je kunt de release-notes voor de nieuwe firmware van je SSD hier raadplegen:
personal.kioxia.com/support. Hier ga je naar de downloadpagina.

Nadat je het schrijfmodel geselecteerd hebt, ontvang je de laatste versie van de firmware en release notes, als deze er zijn. Veranderingen kunnen prestatie- en compatibiliteit-verbeteringen bevatten of zelfs bugfixes.
Wat betekent de alarmmelding High Unsafe Power Loss in SSD Utility?
De melding wordt meestal afgegeven wanneer een pc of systeem de stroomvoorziening te gretig afsnijdt wanneer het systeem uitgeschakeld wordt of in stroomspaarmodus overschakelt. SSD Utility biedt een optie om deze alarmmeldingen te onderdrukken onder de "Settings"-tab.
Waarom zou ik de firmware van mijn SSD updaten?
Firmware is embedded software, net zoals BIOS. Firmware levert een cruciaal pakket aan software-instructies voor elektronische apparaten. Zonder firmware hebben elektronische apparaten niet de "kennis" die ze nodig hebben om te werken. In SSD's is firmware verantwoordelijk voor de manier waarop de drive communiceert met het systeem waar in het geïnstalleerd is, hoe TRIM en garbage collection afgehandeld worden, en hoe data verdeeld wordt over de capaciteit van de drive. Firmware-updates kunnen verbeteringen bevatten met betrekken tot de compatibiliteit, prestaties of betrouwbaarheid en daarnaast bugs oplossen die problemen konden veroorzaken in bepaalde situaties. KIOXIA raadt aan om de firmware van SSD's actueel te houden.